

Sensoren is beschikbaar voor 176 automerken



































































































































Sensoren van fabrikanten:
Sensoren: werking, defecten, onderhoud en vervanging
Sensoren zijn elektronische hulpmiddelen waarmee de waardes van niet-elektrische parameters gemeten en in een elektrisch signaal omgezet worden. Laatstgenoemde wordt vervolgens omgevormd tot een digitale code en door de regeleenheid verwerkt, waarna deze de waardes aan de bijbehorende aandrijvingen doorgeeft.
De hoofdsoorten
Op basis van het gemetene onderscheiden we de volgende soorten sensoren:
- Temperatuursensoren. Deze apparatuur wordt in koel-, airconditioning- en uitlaatsystemen toegepast. De sensoren voorkomen dat de motor oververhit raakt en meten de temperatuur binnen en buiten de auto.
- Druksensoren. Deze treft u aan in smeer- en uitlaatsystemen, de airconditioning en de stuurbekrachtiging. Daarnaast worden ze in vele moderne voertuigen toegepast voor het meten van de bandenspanning.
- Sensoren voor het peilen van technische vloeistoffen. Deze waarschuwen de bestuurder op het moment dat de brandstof, olie of koelvloeistof moet worden bijgevuld.
- Positiesensoren. Dit soort sensoren wordt veel gebruikt voor de werking van de motor. Ze zijn essentieel voor een goede werking van injectie- en ontstekingssystemen. Met behulp van deze sensoren bepaalt het ventilatiesysteem de werkelijke stand van de luchtkleppen. Ook gasklephuizen worden gewoonlijk voorzien van deze apparatuur.
- Klopsensoren. Deze worden eveneens voor een correcte motorwerking toegepast.
- Sensoren voor het meten van de gehaltes van diverse chemische substanties. Zo bevat het uitlaatsysteem onder andere sensoren voor de zuurstof en apparatuur voor de meting van het gehalte van stikstofoxiden in de uitlaatgassen.
- Wielsensoren. Hiermee wordt de draaisnelheid van het wiel gemeten.
- Verlichtingssensoren. Deze instrumenten zorgen ervoor dat de verlichting 's avonds of bij het rijden door een tunnel automatisch wordt geactiveerd.
- Regensensoren. Zij activeren de ruitenwissers automatisch en zij sluiten al dan niet de ramen, het schuifdak of het cabriodak.
- Slijtagesensoren. Deze zijn doorgaans in de remblokken ingebouwd.
De belangrijkste onderdelen en werkingskenmerken van sensoren
De beoogde toepassing is bepalend voor de vorm en werking van deze onderdelen.
Zo worden voor het meten van de snelheid en het bepalen van de positie bijvoorbeeld veelal potentiometers met een schuif- of draaicontact gebruikt. De werkingsprincipes van inductieve apparaten, alsook van Wiegand- en Hall-sensoren, berusten op de interdependentie van magnetische velden en spanningswisselingen. Magnetoresistieve sensoren benutten het vermogen dat bepaalde geleiders bezitten om de weerstand in een extern magnetisch veld om te zetten.
De hoofdelementen van luchtstroomsensoren zijn thermistoren. Deze worden door de luchtstroom afgekoeld. De signalen van de luchtstroomsensoren variëren al naargelang de temperatuur. Veel meetapparatuur kent een soortgelijke werking: naarmate de temperatuur stijgt, neemt de weerstand van de regelweerstand af.
De vaakst voorkomende defecten
- Oxidatie van het contact ontstaat doordat het onderdeel aan vocht en vuil blootgesteld wordt ten gevolge van een ondeugdelijke bevestiging in het aansluitblok.
- Bij een onjuiste aansluiting van de draad van het meettoestel bestaat de kans dat deze scheurt.
- Het sensorelement van het onderdeel raakt vaak vervuild als de werkomgeving verontreinigd is doordat de olie en koelvloeistof niet tijdig ververst werden of door een verkeerde samenstelling van het brandstof-luchtmengsel.
- Lekkage bij de bevestigingsplaats kan duiden op een versleten O-ring van de sensor.
Beproefde manieren om de gebruiksduur van dit soort onderdelen te verlengen
Koop uitsluitend kwalitatief hoogwaardige sensoren. Houd bij de montage het door de producent vermelde aanhaalmoment aan. Let erop dat de kabel van het instrument niet in aanraking komt met bewegende of verhitte onderdelen en dat deze goed vastzit aan de stekker van het onderdeel.
Wetenswaardigheden over de reparatie van sensoren
Deze onderdelen zijn niet te repareren. In geval van een defect dienen ze te worden vervangen. Slechts in bepaalde gevallen kan het mankement door middel van het schoonmaken van de contacten worden opgelost.
Motor-doctor.nl: uitsluitend kwalitatief hoogwaardige onderdelen voor uw auto
Bij onze webshop vindt u een gigantisch aanbod aan onderdelen voor alle merken en modellen. Het merendeel van deze onderdelen kunt tegen zeer scherpe prijzen aanschaffen. Meld u aan voor onze nieuwsbrief om geen speciale aanbiedingen van voor u interessante producten mis te lopen.
Sterk verlaagde prijzen op reserveonderdelen van vele merken
Bestellingen van boven de 300 € bezorgen we gratis
Uw bestelling wordt zo gauw mogelijk verzonden, zodra we uw betaling ontvangen hebben.